Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 73.Genel Kurulu tamamlandı. Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı genel kurula 365 Oda/Borsa’nın delegeleri katıldı. Nazilli’yi TOBB 73.Genel Kurulunda Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Delegesi Nevzat İzgü, Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Delegesi Ziya Aksüt, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TOBB Delegesi Mahiye Erürker, Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Delegesi M. Hakan Kumcuoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Çelik ve Genel Sekreter Nilüfer Aşıkoğlu katıldı. Birliktelik vurgusunun yapıldığı Genel Kurulun sloganı da “Gücümüz Birliğimiz” oldu.

TOBB 73.Genel Kurulu iki gün sürdü. İlk gün program saat 15.00’te yapılan Anıtkabir ziyareti ile başladı. TOBB İkiz Kulelerin bahçesinde odalar ve borsalar tarafından açılan standlarda bölgelerin yöresel ürünleri tanıtıldı.

Hisarcıklıoğlu: “Birlikte Başardık”

Oda ve Borsa mensuplarının gurur gününde biraraya geldiklerini ifade eden TOBB Başkanı, “Tüm bunları el birliği, gönül birliği, akıl birliğiyle başardık. Bu camiaya ve ülkemiz ekonomisine büyük hizmetlerinden dolayı; delege olarak bu yıl 10 yıl ve 20 yılını dolduran arkadaşlarımıza, son seçimimizden bu yana ahirete intikal eden Oda ve Borsa Başkanlarımızın ailelerine ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Başkanlık yapmış olan Ali Coşkun Ağabeyimize fazlasıyla hak ettikleri “Hizmet Şeref Belgeleri ve Plaketleri”ni takdim edeceğiz. Bu kıymetli insanların emeklerini, her zaman minnet ve takdirle anacağız. Allah, bu ülke için emek veren, alın ve akıl teri döken herkesin başarılarını daim kılsın” diye konuştu.

TOBB 73.Genel Kurulunun ikinci günü programı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor salonunda yapıldı. Buradaki programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Programın açılış konuşmasını da yine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu Reel sektörün sıkıntılarını, en iyi bilen, en yakından takip eden kurumların Oda ve Borsalar olduğunu söyleyerek şu talepleri dile getirdi: ”Firmalarımızda bazı mesleklerin istihdamı, ihtiyaç olup olmadığına bakılmadan, zorunlu tutuluyor. Şirket ölçeği büyüdükçe, istihdamı cezalandıran mevzuatlarla karşılaşıyoruz. Siz istihdam diyorsunuz. Biz istihdamı artırmak istiyoruz. Ama mevzuat ve bürokrasi bize “dur” diyor. Sizin reformcu anlayışınızla, mevzuatı istihdam dostu haline getirelim.

Hisarcıklıoğlu, yeşil pasaport konusundaki düzenlemeye de değindi ve “Yeşil pasaportu da genel kurullarımızda devamlı gündeme biz getirdik. Buna yönelik mevzuat nihayet çıktı. Ama üzülerek gördük ki, reel sektörün asli temsilcileri kapsama alınmamış.

İstihdamın, üretimin, yatırımın liderliğini yapanlar dışlanmış. Bu konunun yeniden ele alınmasını bekliyoruz. İstihdam görevini üstlenenler bu insanlar, finansman için tüm kaynaklarını seferber eden bu insanlar, üretim-yatırım söz konusu olduğunda, sadece elini değil, gövdesini taşın altına koyan bu insanlar. Oda-Borsa Başkanları, Yönetimleri ve Meclis üyelerimiz de yeşil pasaportu fazlasıyla hak ediyorlar.” Dedi.

Hisarcıklıoğlu, banka faizlerinin yüksek olması konusunu da gündeme getirdi ve faizlerin düşülmesini talep etti. Hisarcıklıoğlu, iş mahkemelerinde yüzde 99 oranında işveren aleyhinde karar verildiğini belirterek iş kanunlarında işveren lehine düzenlemeler yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da banka faizlerinin yüksek olduğunun farkında olduklarını söyledi. 2023 yılının büyük dönüşüm yılı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin üretilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden destek istedi. Erdoğan’ın bu sözlerine cevap Hisarcıklıoğlu’ndan geldi. Hisarcıklıoğlu, bunu seve seve üstleneceklerini söyledi.